Fotbal la latitudinea arbitrilor - o aberatie

In fotbal apar, printre altele, trei situatii care nasc controverse, si, desi lucrurile sunt foarte clare, de obicei parerile sunt impartite deoarece se considera ca fazele sunt interpretabile. Faultul, pozitia de offside si hentul.Cea mai simpla situatie este, in mod paradoxal, si cea mai interpretabila: hentul.Regulamentul jocului de fotbal specifica, foarte clar, ca orice minge lovita cu mana, sau ce loveste mana se sanctiuneaza cu hent si lovitura libera directa, cu o singura exceptie: atunci cand mana este lipita de corp sau urmeaza pozitia fireasca a corpului. Distanta de la care s-a sutat este irelevanta daca jucatorul se afla cu bratul intr-o pozitie nefireasca care sa-i creeze avantaj. Mai simplu daca contactul dintre minge si brat este evident, atunci arbitrul trebuie sa acorde lovitura libera directa. Nu se iau in calcul aici nici intentie ori neintentia, nici distanta fata de balon, nici viteza balonului expediat. Doar pozitia bratelor.Apoi, daca arbitrul observa ca jucatorul a lovit intentionat balonul cu mana, sau si-a creat, cu intentie, un avantaj pentru a opri mingea cu bratul, atunci pe langa lovitura libera directa se acorda si cartonasul galben.Daca jucatorul opreste cu mana o situatie iminenta de gol atunci se va sanctiona cu cartonas rosu si, dupa caz, in functie de zona unde s-a comis infractiunea, lovitura libera directa sau lovitura de pedeapsa.Prin urmare lucrurile sunt extreme de simple si nu lasa loc de interpretari, nici pentru arbitru, nici pentru alti comentatori. Balon lovit cu mana - lovitura libera, daca exista intentie - cartonas galben, daca este o situatie iminenta de gol - cartonas rosu.

Nu exista situatia, des exprimata de comentatorii TV "ramane l-a latitudinea arbitrului cum a judecat faza". Arbitrul nu este pe teren in rolul de judecator, ci in postura de a aplica regulamentul litera cu litera.Altfel sta situatia in ceea ce priveste poziti de offside. Aici cazul care pune cele mai multe probleme este aceela cand atacantul se afla pe linie cu fundasii adversi. Fireste ca este aproape imposibil sa fie perfect pe linie si uneori atacantul are ba piciorul mai avansat, ba umarul ori pieptul, fiind nevoie de trei-patru reluari la tv pentru a vedea exact ce si cum. In aceasta situatie ramane la latitudinea arbitrului sa judece, nu o faza de joc, ci o imagine de o fractiune de secunda. Asa cum este perceputa faza de catre arbitru la momentul respectiv, asa este corect. Cele o mie de reluari ulterioare sunt exagerari ale televiziunilor. Restul situatiilor in ceea ce priveste pozitia de inafara jocului nu sunt interpretabile, ci foarte clare neavand niciun rost sa insistam.In ceea ce priveste faultul particularizarile sunt multiple. Eu ma voi opri asupra cazului in care jucatorul suspectat ca a incalcat regulamentul atinge balonul. In acest caz multi spun "fundasul a atins balonul, deci nu e fault". Fundamental gresit. Faptul ca, in incercarea de a deposeda adversarul, un jucator atinge mai intai mingea, nu inseamna, din start, ca intrarea este corecta. Adica, chiar daca a atins mai intai balonul dar a atacat mingea din spatele adversarului, sau cu forta disproportionata, sau a obstructionat ori dezechilibrat adversarul, atunci trebuie acordata lovitura libera, si, dupa caz, chiar avertizment.Ultimul aspect asupra caruia ma voi opri se refera la tinere, impingere ori tragere, adica orice fault facut cu mana. In aceasta problema aud chiar si de la arbitri ca apriciaza drept coreca sau incorecta o interventie cu mana asupra unui adversar, in functie de intensitatea si forta miscarii. Total gresit. Numai cel agresat este in masura sa aprecieze forta cu care s-a actionat asupra sa. Fotbalul, prin de finitie, nu se joaca cu mainile, rezultand de aici ca orice implicare a mainilor in joc, cu exceptia aruncarii de la margine, atunci cand jucatorul este oricum in afara terenului, se sanctioneaza.

Prin urmare: tragerea si impingerea trebuiesc sanctionate in toate situatiile, chiar si atunci cand nu dezavantajeaza vadit pe cel agresat, reprezentand in primul rand greseali tehnice prin care se creeaza un avantaj.Regulile sunt foarte simple iar noi le complicam doar ca sa avem ce discuta la emisiunile tv
Abonează-te si primește ultimele noutăți
Sau foloseste acest feed RSS
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one