Romania este tara in care nu s-a terminat niciodata nimic, chiar si romanizarea dacilor, incercata de Traian, a esuat lamentabil transformandu-se treptat intr-o rromanizare care continua si astazi.. Razboaiele incepute de-a lungul istoriei, cu exceptia razboiului de independenta, nu au fost duse, nici unul, la bun sfarsit, asa cum formarea Romaniei ca tara nu este inca pe deplin finalizata.

Suntem un popor al naibi de simpatic si plin de paradoxuri, noi, romanii, asa in general, de la betivanul satului pana la domnul academicia doctor inginer, de la gospodarul comunei si pana la fanfaronii de Lipscani.  Suntem teribil de curajosi dar numai cu prietenii, razboinici adevarati, acasa, cu nevasta, revolutionari in propria sufragerie de fata cu copiii sau la birtul din colt, la un sprit. Aratosi si mari fustangii, adevarati Don Juani, insa doar in propria imaginatie. Oratori neintrecuti la vorbe goale suntem si soferi perfecti, desi ne clasificam printre primii in lume la numarul de accidente mortale. Romanii sunt cinstiti dar in Romania se fura pe rupte, suntem ospitalieri insa nu prea ne viziteaza nimeni locurile mirifice. Suntem buni la toate dar nu ne pricepem realmente la nimic. Bem mult chiar daca ne imbatam repede si facem pe nebunii findca nu avem curaj sa fim chiar nebuni. Muncim ca prostii desi nu ne place munca, suntem innebuniti dupa bani dar devenim tot mai saraci si cu cat suntem mai suparati cu atat mai mult ne amuzam, cica facem haz de necaz, sau poate doar radem ca prostii.

Imaginatia debordanta ne ajuta sa ne descurcam in orice situatie si  asta este un lucru bun, necazurile apar atunci cand ne bazam numai pe improvizatii. Carismatici fiind convingem pe toata lumea cat suntem de grozavi, din pacate apar probleme daca trebuie sa si demonstram ceva. Inteligenti din nastere ne place sa ne dam cu parerea despre orice cu mult inainte de a intelege cu adevarat esenta lucrurilor, iar aceasta ignoranta ne fereste de pericolul de a deveni destepti ori de a avea un cuvant de spus. Reusim miracolul de a trata de sus Europa desi suntem la fundul ei, iar europenii la randul lor ne trateaza cu respectul meritat.

Sunt si unii, putini, care nu se incadreaza in cele de mai sus, unii care se gandesc cu jale ce ghinion au avut sa se nasca printre asa semeni, iar acelora vreau sa le spun ca nu au facut si nu fac nimic care sa le dea dreptul la ceva mai bun. Daca n-ai noroc in viata n-ar fi rau sa ti-l faci cu mana ta! Romanii sunt prea buni pentru o tara in care toti ceilalti sunt rai. Priveste dincolo de demagogia aparenta a acestor cuvinte si vei vedea ca in ele se ascunde o farama de adevar.

Cu toate acestea, sau tocmai de aceea, iubesc Romania si sunt mandru ca sunt roman. La multi ani, Romania! La multi ani, romani!

Abonează-te si primește ultimele noutăți
Sau foloseste acest feed RSS
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one