Am observat ca se vorbeste destul de mult despre coeficientul de tara sau de cel destinat echipelor de club in vederea tragerilor la sorti, insa nu multa lume stie cum anume se calculeaza acest coeficient. Daca dati cautare pe google o sa gasiti o sumedenie de prostii sau informatii incomplete. Voi incerca mai departe sa deslusesc cat de cat acest mister.

Lista de acces prin care UEFA stabileste numarul echipelor participante in competitiile europene intercluburi precum si ordinea intrarii in joc a echipelor acceptate se face in baza unor clasamente rezultate in urma rezultatelor obtinute de cluburi in ultimii 5 ani competitionali.

Calculul coeficientilor este impartit pe doua sectiuni distincte. Un aspect il reprezinta calculul coeficientilor de tara in urma carora rezulta cate echipe are dreptul sa inscrie fiecare federatie si in ce faza a competitiei intra cluburile in urne pentru tragerile la sorti, iar a doua sectiune priveste strict cluburile si ajuta la stabilirea capilor de serie si a urnelor valorice. Sa le luam pe rand incepand cu sectiunea rezervata cluburilor care pare ceva mai complicata.

Orice echipa calificata si acceptata in turul 1 preliminar primeste un punctaj care este de 0.25 in cazul Europa League respectiv 0.5 in Liga Campionilor. Accederea sau intrarea directa in turul doi preliminar duce acest coeficient la 0.5 respectiv 1. Cum tururile 3 si 4 ale Champions League nu sunt eliminatorii ci asigura participarea in faza urmatoare a Europa League atunci nici echipele care se califica mai departe nu primesc puncte suplimentare. In cea de-a doua competitie insa echipelor ajunse in turul trei le creste coeficientul la 1, iar celor din Play off la 1.5. In grupe fiecare victorie se premiaza cu doua puncte iar egalul cu unul singur. Mai trebuie mentionat ca o echipa care nu obtine nici un punct in grupele Europa League are asigurat un minim de doua puncte care insa nu se insumeaza cu punctajul din preliminarii ci il inlocuieste. In acelasi mod o echipa din grupele Champions League primeste 2 puncte la victorie si unu l la egal dar beneficiaza de 4 puncte bonus care se adauga punctajului obtinut in grupa. Calificarea din grupele Champions Lague mai aduce 4 puncte bonus iar accederea, valabil pentru ambele competitii, in sferturi, semifinale si finale se premiaza cu cate 1 punct bonus. La toate acestea se mai adauga 20% (33% pana in 2008) din coeficientul de tara. Simplificand putem spune astfel: o echipa ajunsa in grupele Champions League pleaca la drum cu 4 puncte la care se adauga cele obtinute in meciuri, in timp ce echipele din grupele Europa League pleaca de la zero dar au garantate minimum 2 puncte chiar daca in urma jocurilor nu vor obtine nici unul. Cam asta ar fi despre punctarea echipelor pentru propriul coeficient.

In ceea ce priveste coeficientul de tara acesta se rezuma la calculul raportului dintre punctajul obtinut intr-un sezon fotbalistic european de catre toate echipele dintr-o federatie si numarul acestora in acel an. Punctajul echipelor se face un pic altfel pentru ca nu se acorda puncte de participare ci doar pntru rezultat. Se acorda 2 puncte la victorie si un punct la egal. Tururile preliminare se recompenseaza cu 1 punct la victorie si 0.5 puncte la egal. Se acorda si toate bonusurile de mai sus: 4 puncte accederea in grupele Champions League, 5 puncte calificare din aceste grupe si cate un punct suplimentar pentru accederea in sferturi, semininale si finalele ambelor competitii. O echipa calificata in grupele Europa league are asigurate doua puncte care nu se cumuleaza insa cu punctele obtinute in grupa. Calificarea din grupa nu se premiaza.

Coeficientii care se iau in calcul la intocmirea clasamentelor sunt sumele coeficientilor obtinuti in ultimii cinci ani competitionali.
08/09/2012 08:45:24
moraru_gaby
Abonează-te si primește ultimele noutăți
Sau foloseste acest feed RSS
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one